Tavshedens skygger

History Talk // ARKIV SALON

I maj 2014 åbnede Kolding Stadsarkiv landets første ARKIV SALON.  Et historisk rum dedikeret til at tale om og omkring historien – gennem fortid og nutid. Som andre saloner er denne salon bl.a. skabt til debat og fordybelse – og derfor har arkivet lanceret en række debatmøder eller ‘history talks’. Den første HISTORY TALK blev afholdt på Kulturnatten under titlen: Tavshedens skygger.

Udgangspunktet for debatten var, at krige og konflikter ofte påvirker flere generationers forståelse af både fortid og nutid, da det kan være svært for de personer, som har været involveret i voldsomme begivenheder eller konflikter at tale om det efterfølgende – og mange nære familiemedlemmer har derfor levet i ”tavshedens skygge”. I debatpanelet fortalte deltagerne om deres oplevelser og om, hvordan det er at leve med tavshedens skygge. Panelet bestod af:

Ole Sønnichsen
Uddannet journalist og i dag chef for Rum og Formidling ved Koldingbibliotekerne. Ole har skrevet flere historiske bøger – herunder en ny bog omkring Seest-katastrofen i Kolding, som udgives af Gyldendal. Ole fungerede som moderator/ordstyrer på ’talk’en.

Jørn Ibsen
Søn af Kai Ibsen; fremtrædende modstandsmand fra Kolding under Anden Verdenskrig. Kai Ibsen sad både som fange i Horserødlejren, Frøslevlejren, Neuengamme og Osnabrück.
Sønnen Jørn er første generation, der er vokset op med nogle af krigens konsekvenser på nært hold. Jørn Ibsen er 68 år, opvokset og bosat i Kolding til 1981 og bor nu i Assens. Han har hele sit liv arbejdet indenfor uddannelsessektoren, primært ved de tekniske skoler. Han har været politisk aktiv siden barndomsårene; først som SF’er, blandt andet folketingskandidat i Kolding, senere hen hos Socialdemokratiet, hvor han bl.a. var byrådsmedlem i Hillerød.

Jonas Schultz Thygesen
Oldebarn af Thyge Thygesen, der var gårdejer i Stepping, og som blev indkaldt til Første Verdenskrig i perioden december 1914 til juli 1918. Thyge Thygesens gård lå lige op til Nørreå, som dengang i 1914 markerede grænsen mellem Danmark og Tyskland. Thyge Thygesen blev sendt til Vestfronten i foråret 1915 og deltog i skyttegravskrigen langs floden Aisne og også i de to store slag ved Verdun og Somme i 1916. Efter krigen talte han aldrig om sine oplevelser ved fronten bortset fra en enkelt aften, hvor det stod klart, at Anden Verdenskrig ville bryde ud. Her samlede han sine tre sønner, da de med hans eget udtryk ”skulle vide hvad krig var”.
Jonas Schultz Thygesen har i 2008 udgivet sin oldefars krigsdagbog og feltpostbreve fra 1914-1918. Jonas er 31 år. Uddannet jurist og ansat som borgerrådgiver ved Haderslev Kommune og bosat i Øsby.

TV-Kolding fulgte og dokumenterede hele ‘history talk’en.

Del instagram billeder med #historytalk

Vær' med i dialogen om projektet...