Koldingbogen 2019

Koldingbogen 2019

Koldingbogen er et værk for borgerne i Kolding og af borgerne i Kolding.
I 2019 har bogen temaet samlingssteder som omdrejningspunkt.

Hele Kolding Kommune er hjemsted for utallige steder, foreninger og hyggelige afkroge, hvor mennesker forsamles. Her har mennesker gennem tiden mødtes, her er nye fællesskaber opstået, udviklet og styrket. Koldingbogen 2019 er en visuel rejse gennem 13 forskellige fortællinger om samlingssteder.

Koldingbogen 2019 udgives af Kulturudvalget og Kolding Stadsarkiv. Den er redigeret af Malene Mygind-Elmann og Lene Wul. Bogen kan købes i byens boghandlere, Koldinghus og Nicolai Kultur.

Koldingbogen 2019
Koldingbogen 2019

Afholdsbevægelsen i Kolding – Er du ædru? 
af Henriette Baudtler
Afholdsbevægelsen og dens foreninger fik for alvor fodfæste i Kolding fra 1880’erne og frem til 1910’erne. Selvom de fleste i dag er væk, så har deres arbejde sat sine spor i byen både i form af bygninger og i vores lovgivning.

Falderebet – tirsdagsoplæsning som mødested
af Lars-Uffe Hansen og Runa Kähler
I over ti år har der været tirsdagslitteratur på Øl og Vinstuen ’Falderebet’. Dette er historien om stedet og om Vivi, der med tålmodighed og kamp har skabt dette helt unikke mødested i Kolding.

Koldingbogen 2019
Koldingbogen 2019

Gamle bygninger får nyt liv – et mødested for mennesker
af Kirsten Wehmüller
Mange af de bygninger, der i dag indbyder til møde mellem mennesker, har tidligere haft en anden funktion. I denne artikel vil du høre om, hvordan flere af bygningerne i Kolding har skiftet funktion over tid.

Strandgaarden – sommerpensionatet ved Hejls
af Veikko Tapio Juhl
Fra det øjeblik man satte sin fod på sommerpensionatet Strandgaarden, trådte man ind i en ramme, et næsten forpligtende fællesskab. I denne artikel vil du høre om et sted med en særlig orden og uforstyrrethed. En ro, som ikke rigtig findes længere.

Koldingbogen 2019
Koldingbogen 2019

Banegårdspladsen – ankomst og mødested
af Georg Unna
Banegårdspladsen i Kolding er et centralt sted, hvor den rejsende møder byen og dens kendetegn for første gang. Denne artikel fortæller om pladsens historie og dens udvikling; som ankomstplads og mødested.

Knuds Garage – Lige dér, hvor det normale hører op
af Niels Deppe
Knuds Garage har eksisteret i Kolding i 30 år. Kom med indenfor, når Knuds Garage slår dørene op og fortæller, hvordan sammenhold og fælleskab har dannet rammen om utallige minder igennem årene.

Koldingbogen 2019
Koldingbogen 2019

Koldinghus – et samlingssted gennem 750 år
af Michael Nobel Jakobsen
Igennem 750 år har Koldinghus på godt og ondt fungeret som både et fysisk, symbolsk og identitetsmæssigt samlingssted i Kolding. Denne artikel giver dig nogle nedslag i Koldinghus’ lange historie.

Den Engelske Pub – You’ll Never Walk Alone
af Lis Ravn Ebbesen
For 28 år siden grundlagde Derek og Torben Mathews Den Engelske Pub i A.L. Passagen. Dette er fortællingen om, hvorfor den engelske pubtradition blev omplantet til Kolding, og hvordan ’pubben’ er blevet et særligt fællesskab i hjertet af Kolding.

Koldingbogen 2019
Koldingbogen 2019

Indre Mission i Vamdrup – et historisk tilbageblik gennem 120 år
af Peter Hundevad
Da Indre Mission for alvor begyndte at finde fodfæste i Vamdrup i 1880’erne opstod behovet for et nyt mødested ud over kirken. Det var ikke helt uden sine kampe, som du vil kunne læse om i denne artikel.

Ligevægtsfællesskabet – et liv med ligevægt
af Kis Rauff og Ditte Priebe Jønsson
Der blæser nye vinde for mennesker, der kæmper med mad, krop og vægt. Her fortælles om foreningen ’Ligevægtsfællesskabet’, hvor livsappetit og fællesskabsfølelse er i fokus frem for tallet på vægten.

Koldingbogen 2019
Koldingbogen 2019

Grotterne – Geografisk Have som mødested gennem 100 år
af Lene Holm og Signe Moos
Grotterne i Geografisk Have lagrer sig i hukommelsen hos de fleste, der har oplevet dem som barn. I denne artikel vil du blive præsenteret for forskellige indtryk og fortolkninger af stedets mange kvaliteter og potentialer.

Grønninghoved Strand – et samlingssted for familien i 50 år
af Arne Ladegaard
For foden af Skamlingsbanken – Grønninghoved Strand – havde min fars familie i flere generationer sommerhuse. Det blev et helt særligt fælleskab, som satte sig dybe spor i familien.

Koldingbogen 2019
Koldingbogen 2019

Slicetown – pizzeriaet som samlingssted
af Jacob Krause
At Kolding er lig med Slicetown er dermed efterhånden en velkendt kendsgerning. Pizzaen er noget, man samles om her. Slicetown er noget, man taler om. I denne artikel vil man læse om pizzaens ankomst til byen og den videre udvikling frem til i dag.

Del instagram billeder med #Koldingbogen2019

Vær' med i dialogen om projektet...