Sæson 1: Besættelsestiden - erindret
Hvordan mon besættelsestiden så ud i Kolding, set fra børnehøjde? Og hvordan var det at have en far, der var modstandsmand? Det er nogle af de emner, som en ny podcast sætter spot på, og som Kolding Stadsarkiv og Koldingbibliotekerne står bag.
Lyt til de personlige fortællinger om dramatiske begivenheder i Danmarkshistorien i ”Lyden af fortid”. Her graver Kolding Stadsarkiv og Koldingbibliotekerne de bedste historier frem fra samlingerne og følger deres vej tilbage mod vores fælles fortid og til de stemmer der skabte den. I de første afsnit kan du høre Ove Bjerregaard, Birgit Lund og Bent Mainz fortælle om at være barn i Kolding under besættelsen.
Materialet til podcasten er vokset ud af arbejdet med en kommende bog om besættelsestiden set med børneøjne, som Kolding Stadsarkiv udgiver til efteråret i samarbejde med Kolding Kommunes Seniorforvaltning. Det er journalist Anne Kjær og arkivar Jacob Krause, der sammen med Kristoffer Harboe og Morten Nielsen fra Koldingbibliotekerne står bag research og produktion.
Sæson 1 af podcastserien er støttet af Jens Holms Biblioteksfond og Jubilæumsfonden af 12.08.1973.
Første sæson på tre afsnit er tilgængelig nu, og der planlægges en sæson mere til efteråret. Du kan finde ”Lyden af fortid” i flere podcasttjenester som Spotify og Apple Podcast.
Ove Bjerregaard var barn da Anden Verdenskrig kom til Kolding. I denne episode fortæller han om de fem år, hvor besættelsesmagten kom til at fylde mere og mere i hans hverdag. Vi graver i arkiv og bibliotek, og følger sporene fra de begivenheder, som Ove var vidne til.
Birgit Lund oplevede besættelsesårene som barn. I denne episode fortæller hun historien om en far, der som kendt kommunist, var dybt involveret i modstandsarbejdet, og blev arresteret flere gange. Vi graver i arkiv og bibliotek, og følger sporene fra de begivenheder, som Birgit var vidne til.
Bent Mainz var barn under besættelsen. I denne episode fortæller han om hvordan det var at bo side om side med tyske soldater i en mindre landsby. Vi graver i arkiv og bibliotek, og følger sporene fra de begivenheder, som Bent var vidne til.
Ove Bjerregaard var barn da Anden Verdenskrig kom til Kolding. Ove fortæller i episoden “De allierede vil sejre!” om de fem år, hvor besættelsesmagten kom til at fylde mere og mere i hans hverdag.
Birgit Lund oplevede besættelsesårene som barn. Birgit fortæller i episoden “Far var kommunist” historien om en far, der som kendt kommunist, var dybt involveret i modstandsarbejdet.
Bent Mainz var barn under besættelsen. Bent fortæller i episoden “Nabo til tyskerne” om hvordan det var at bo side om side med tyske soldater i en mindre landsby.