Mogens Hansens diassamling

Amatørfotografen // 1957-1999

Mogens Hansen (1929-1999) var en lokal amatørfotograf, der gennem årene fra 1957 til 1999 fotograferede gader og steder rundt i Kolding by.

Mogens Hansen var således en kendt skikkelse i bybilledet. Med sin lærredskuldertaske, kameraet skudklart, sin uundværlige cerut i munden og altid spejdende efter et godt motiv, der kunne dokumentere byens udvikling til glæde for lokalhistorien. Sådan husker mange ham fra bybilledet,

I det daglige var Mogens Hansen ansat på Jydsk Andels Foderstoffers kontor i Sdr. Havnegade, og flere gange er han kravlet helt op på toppen af siloen og taget panoramabilleder. I en årrække kørte han rundt på en grøn MZ 150 motorcykel, som man kunne se stå parkeret uden for kontorbygningen, der til forveksling lignede et dansk parcelhus fra 1960’erne.

Mogens Hansens foretrukne filmmærke var Agfachrome, og med skiftende kvalitetskameraer blev det i perioden 1957-1999 til mere end 20.000 lysbilleder i en teknisk fremragende kvalitet. De fremtræder den dag i dag ganske velbevarede.

Ud over at trave hele byen igennem med sit kamera affotograferede han også mere end tusinde billeder og bogsider fra Koldings gennem tiderne.

Mogens Hansen registrerede omhyggeligt sine optagelser på kartotekskort, der viste dato, sted og motiv/begivenhed. Alle kort bevaret i den tidstypiske rødbrune bakelitkasse med låg.

I juni 2014 påbegyndte en af arkivets frivillige Kurt Nielsen en systematisk scanning af den omfattende samling. Efter en pause i 2017/18, genoptog Kurt Nielsen scanningen i slutningen af 2018.
Primo 2020 er der scannet ca. 5000 fotos i alt.

De kan alle udforskes og ses her

Vil man gerne downloade filerne, så kan det gøres fra vores flickr-album Mogens Hansens dias 1957-1999.

Den løbende registrering af samlingen kan ses her.

Del instagram billeder med #mogenshansen

Vær' med i dialogen om projektet...